Dosadašnje aktivnosti Bratstva Ljajića

Dosadašnje aktivnosti Bratstva Ljajića

Sve je počelo 2009.godine, kada je inicijativa o obnovi Ljajićke česme u Dugoj poljani okupila grupu predstavnika ovog plemana, koje se na predele Pešterske visoravni, prema raspoloživim podacima, doselilo pre 300 godina. Inicijativa o rekonstrukciji i obnovi Ljajićke česme, koju su pokrenuli i realizovali Ljajić Muamer iz Turske, Ljajić Esko i Ljajić Spaho iz Sarajeva, nakon šest godina prerasla je u inicijativu o formiranju Bratstva Ljajića. Od obnove Ljajićke česme u Dugoj Poljani do zvaničnog začetka Bratstva Ljajića prošlo je 6 godina, pa je 2015. godine Bratstvo zvanično i formirano.

ljajicka cesma
Obnova Ljajićke česme

Pošto se značajan broj Ljajića vrlo rano doselio u Novi Pazar, tako je prvi skup Bratstva održan nadomak Novog Pazara, na Pazarištu 3. oktobra 2015. godine. Inicijativa negovanja i učvršćivanja bratskih odnosa okupila je tada oko 200 Ljajića iz Istambula, Rugove, Rožaja, Sarajeva, Beograda i drugih mesta.

Predesednik Inicijativnog odbora Sead Ljajić, pozdravljajući prisutne i sve koji su dali podršku Bratstvu, rekao je da je namera da skup preraste u tradicionalno okupljanje Ljajića i da se održava svake godine u avgustu.

Skup u Novom Pazaru 3. oktobra 2015.

Potpredsednik Inicijativnog odbora Izet Ljajić je već na prvom skupu, kojem je između ostalih prisustvovao i  potpredsednik Vlade Srbije i ministar Rasim Ljajić, istako značaj daljih istraživanja o poreklu Ljajića. U tom cilju on je pozvao sve, koji imaju neke podatke i saznanja da ih dostave Bratstvu. ”Možda neko može proceniti da je nezahvalno da govorimo o nama samima, ali ja sa zadovoljstvom naglašavam činjenicu da se radi o jednom radnom, poštenom i dosta uticajnom plemenu”, rekao je Izet Ljajić na prvom skupu Bratstva.

Već naredne godine, tačnije 13. avgusta 2016. Bratstvo se sastalo u postojbini Ljajića, u Dugoj Poljani. Za tu priliku, na inicijativu i po ideji potpredsednika Inicijativnog odbora Izeta Ljajića, napravljen je i kratak dokumentarni film o Ljajićima u Dugoj Poljani, Belim Vodama i Ljajićima sa Buča. Na taj način došli smo do zaključka da svako od tih mesta ima neku svoju priču koja vodi do zajedničkog porekla ovog plemena starog oko 300 godina. Dosadašnjim istraživanjima došlo se do polovine tog perioda. Podaci za prvih 150 godina nisu utemeljeni na činjenicama. Dužnost i obaveza svih nas, pripadnika Bratstva Ljajića, je da se potrudimo i saznamo više o nama samima. Jer, da bismo sigurnije zakoračili u budućnost, treba da se osvrnemo na zajedničku nam prošlost. To je naša obaveza prema budućim pokolenjima i to je ono što ponavljamo na svim skupovima Bratstva.

Skup u Dugoj Poljani 13. avgusta 2016.

Ove godine, treći skup održaće se 5.avgusta u Pluncima kod Rožaja, gde takođe živi značajan broj Ljajića, a naredne godine mesto okupljanja biće Buče.

Podelite ovu vest:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *